21 Aralık 2017 Perşembe

Grafen Geleceğin Teknolojisi

Grafen ( Graphene ) Nedir? Grafen, karbon atomlarının bal peteği görünümündeki iki boyuta yakın bir düzenleniş biçiminden başka bir şey değildir. Bilindiği gibi; kömür, grafit ve elmas gibi malzemeler de karbon atomlarının farklı sıralanışı yada allatroplarıdır. ( İngilizce: Graphene )
Bu önemli keşfi, Rus Bilim Adamları Andre Geim ve Konstantin Novoselov yapmış olup, bu keşifleri onlara 2010 Nobel Fizik Ödülü’nü kazandırmıştır.

Grafenin iki boyutlu bir malzeme olması nedeniyle ona oldukça şaşırtıcı bir takım özellikler kazandırdığı düşünülmektedir. Peki iki boyutlu grafen atomlarının dizilimi üç boyutlu dünyamıza nasıl yansıyor?

Birincisi, bal peteği formatındaki dizilim sayesinde elektrik akımı çok hızlı bir şekilde akmaktadır. Grafenin elektrik iletkenliği çok yüksektir. Nano boyutlarda böylesi bir elektrik iletimi, süper küçük bilgisayarlar, elektronik devre ve transistörlere kapı aralamaktadır.  Bu maddenin kadar küçük boyutlarda sahip olduğu bir diğer üstün özellik ise güçlü ve şeffaf olmasıdır.
Bu madde kullanılarak, bilinen en ince, esnek, dayanıklı ve hafif malzemeler üretilebilecektir. Grafen o kadar sağlamdır ki, çelikten ortalama 200 kat daha dayanıklıdır.

Grafen Hangi Alanlarda Kullanılabilecek


Grafen, grafitin üç boyutlu yapısında bulunan zayıf katmanların kesilmesiyle elde edilmiştir. Daha açık ifadeyle; bildiğimiz kurşun kalemler, grafitten yapılmaktadır. Kurşun kalemdeki grafit katmanları iki boyutlu katmanlara bölündüğünde grafen oluşuyor. Gelecekte mantık ve hafiza yongalari üretimi için ultra küçük ve daha az güç harcayan transistorler mümkün olacak.
Telefonlardaki batarya sorunu sona erecek ve bataryalar çok çok hızlı şarj edilebilecek. Hatta bataryaların grafenden yapılması durumunda, telefon bataryalarının şarjı çok uzun süre yetebilecek.
Gelecekte, grafen teknolojisi ile çok ince ve katlanabilir bilgisayarlar, akıllı telefonlar, monitörler
yapılabilecektir.

Elektronik kağıt teknolojisinde kullanılabilecek

Su geçirmez giysiler, taşıtlarda ve araçlarda daha hafif ekipman yapımında bu teknoloji kullanılabilecektir.

Su filtrelemek için kullanılabilecek. Bu çok önemli bir özelliktir çünkü grafen teknolojisi ile tuzlu su filtrelenerek içilebilir su eldesi mümkün olacaktır. Hızla tükenen su kaynaklarına alternatif olarak deniz suları kolay biçimce arıtılabilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder